SLIMME BLAUW-GROENE DAKEN

Blauw-groene daken kunnen meer regenwater bergen dan ‘gewone’ groene daken. Onder de groene laag van planten ligt een krattensysteem waarin het water wordt opgeslagen. Via een filtervlies en substraat (aarde) komt het water bij de planten terecht.

De daken zijn uitgerust met slimme sensoren en kleppen. Terwijl de sensoren het waterpeil meten, reageren de kleppen op weersvoorspellingen en gaan op het juiste moment open en dicht. Nuttig als er bijvoorbeeld veel regen aankomt of wanneer er droogte is voorspelt.

Voor het eerst worden de blauw-groene daken op zo’n grote schaal ingezet en vormen zij een slim netwerk. De slimme daken communiceren straks onderling met elkaar, met de dak eigenaren en met de waterbeheerder – in Amsterdam is dat Waternet. Zo kan er nauwkeurig worden bepaald wanneer, waar en hoeveel water er moet worden afgevoerd of vastgehouden. Een nieuwe manier van waterbeheer in de stad!

Ook wordt het mogelijk om de slimme daken te verbinden door allerlei sensoren. Bijvoorbeeld in het riool, zodat we weten wanneer het een rustig moment is om het regenwater te lozen. Of sensoren die de grondwaterstand meten, want ook dat bepaalt wat een goed moment is om het regenwater te laten infiltreren. De daken verzamelen gegevens voor ons: hoeveel water komt er in de buurten naar beneden, zitten daar verschillen tussen en hoe kunnen we die informatie gebruiken?

HOE WERKT HET?

RESILIO blauw-groene daken doorsnede dakopbouw

Er kunnen verschillende typen beplanting op het dak groeien. Mogelijke typen zijn: mos, sedum, kruiden, grassen, varens, struiken of een combinatie. We maken onderscheid tussen extensief begroeide (sedum) en intensief begroeide (beplanting) daken.

De beplanting is geworteld in de substraatlaag, vergelijkbaar met aarde. Deze laag biedt houvast en voeding aan de beplanting.

Het filtervlies voorkomt dat deeltjes uit het substraat in de waterbergende laag terecht komt en deze verstopt. Ook zorgt het voor een gelijkmatige verdeling van het water wat kan worden opgenomen door de plantjes.

De waterberging is een extra drainagelaag. Deze laag bestaat uit een lichtgewicht krattensysteem waar regenwater in wordt opgeslagen. Ook is hier een geïntegreerde vezeltechnologie in verwerkt, wat het transport van water uit de opslag terug naar de beplanting mogelijk maakt.

Deze laag beschermt de onderliggende dakconstructie van binnendringende plantenwortels en voorkomt lekkages.

Het daksysteem, ook wel dakconstructie genoemd, draagt het gewicht van het dak en zorgt voor warmte-isolatie.

Door middel van deze “slimme klep” kan het opgeslagen regenwater in de drainagelaag worden geloosd of vastgehouden. Deze slimme klep reageert op weersverandering en gaat op de juiste momenten automatisch open en dicht.