SLIMME BLAUW-GROENE DAKEN
Blauw-groene daken kunnen meer regenwater bergen dan ‘gewone’ groene daken. Onder de groene laag van planten ligt een krattensysteem waarin het water wordt opgeslagen. Via een filtervlies en substraat (aarde) komt het water bij de planten terecht.
De daken zijn uitgerust met slimme sensoren en kleppen. Terwijl de sensoren het waterpeil meten, reageren de kleppen op weersvoorspellingen en gaan op het juiste moment open en dicht. Nuttig als er bijvoorbeeld veel regen aankomt of wanneer er droogte is voorspelt.
Voor het eerst worden de blauw-groene daken op zo’n grote schaal ingezet en vormen zij een slim netwerk. De slimme daken communiceren straks onderling met elkaar, met de dak eigenaren en met de waterbeheerder – in Amsterdam is dat Waternet. Zo kan er nauwkeurig worden bepaald wanneer, waar en hoeveel water er moet worden afgevoerd of vastgehouden. Een nieuwe manier van waterbeheer in de stad!
Ook wordt het mogelijk om de slimme daken te verbinden door allerlei sensoren. Bijvoorbeeld in het riool, zodat we weten wanneer het een rustig moment is om het regenwater te lozen. Of sensoren die de grondwaterstand meten, want ook dat bepaalt wat een goed moment is om het regenwater te laten infiltreren. De daken verzamelen gegevens voor ons: hoeveel water komt er in de buurten naar beneden, zitten daar verschillen tussen en hoe kunnen we die informatie gebruiken?
HOE WERKT HET?
