MAAK SAMEN MET EEN KUNSTENAAR BLAUW-GROENE DAKEN!

Net als vier andere Amsterdamse wijken krijgt Slotermeer binnenkort haar eerste echte innovatieve blauw-groene daken. Tijdens een schilderworkshop en infomiddag voor jong en oud bij het Van Eesteren Museum gaan we op zondag 27 juni (14.00-17.00u) blauw-groene daken tot leven brengen. Dit doen we onder leiding van de Amsterdamse beeldend kunstenaar Jeroen Fransen. Tijdens deze middag worden natuurlijk ook al je vragen over blauw-groene daken beantwoord en hoor je waarom ze zo goed zijn voor de stad.

De workshop wordt georganiseerd in samenwerking met The Bookstore Project, speciaal voor mensen uit het blauw-groene pand en uit de buurt. Er zijn maar beperkt aantal plekken beschikbaar voor de workshop, dus klik snel hier om je aan te melden!

Op de volgende adressen vind je straks de eerste Slotermeerse blauw-groene daken:

 • J.F. Berghoefplantsoen 32-46
 • Noordzijde 353-423

ENQUÊTE

Hoe ervaar jij klimaatverandering in jouw buurt? Help ons inzicht te krijgen in de lokale klimaatproblemen! Het invullen van de enquête duurt ongeveer 5 minuten. Klik hier!

WAT ZEGGEN DE BEWONERS?

Benieuwd naar de verhalen van de bewoners? Lees hier de buurtverhalen.

Buurtverhalen

HOE WERKT EEN SLIM BLAUW-GROEN DAK?

RESILIO blauw-groene daken doorsnede dakopbouw

Er kunnen verschillende soorten planten op het dak groeien: mos, sedum, kruiden, grassen, varens en zelfs struiken. Een dak bedekt met sedum noemen we extensief begroeid. In het geval van de andere planten spreken we over een intensieve begroeing, omdat deze vaak iets meer onderhoud vragen.

Een substraat vormt de laag onder de planten waar ze in kunnen wortelen, dit is vergelijkbaar met aarde. Het levert de voeding aan de plant en zorgt dat deze niet van het dak waaien met een flinke storm.

Om te voorkomen dat de waterbergende laag verstopt raakt door de ‘aarde’, ofwel de deeltjes van het substraat, bevindt zich tussen deze lagen een filtervlies. Door het vlies wordt ook het water gelijkmatig verdeeld over het dak, en dus over de plantjes.

De waterberging vormt een extra drainagelaag. Het is een lichtgewicht krattensysteem waar regenwater in wordt opgeslagen. Doordat de waterberging helemaal is afgesloten kan er bijvoorbeeld geen muggenoverlast ontstaan. Een speciale vezeltechnologie in deze kratten zorgt ervoor dat de planten toegang hebben tot de wateropslag.
Hiermee wordt het onderliggende dak beschermd tegen binnendringende plantenwortels en worden lekkages voorkomen.
Het daksysteem wordt ook wel de dakconstructie genoemd. Dit is uiteindelijk wat het gewicht van het dak en in dit geval de beplanting en de waterberging moet dragen. Ook isoleert het tegen de warmte van de zon, wat met een blauw-groen dak nog beter werkt.

Dit is de reden waarom we onze blauw-groene daken ‘slim’ noemen. Door middel van een klep wordt het regenwater geloosd of vastgehouden. Deze klep wordt gestuurd door de weersveranderingen en gaat op de juiste momenten automatisch open en dicht.

WAAROM BLAUW-GROENE DAKEN?

0
Een zwart dak
0
Een blauw-groen dak

OPENING RESILIO INNOVATIELAB VORIG JAAR

In 2020 organiseerden we een bijeenkomst voor pand- en buurtbewoners. Op het eerste aangelegde RESLIO-dak, het InnovatieLab op het dak van de HvA, konden bewoners het slimme blauw-groene dak bewonderen en vragen stellen. Lees hier het verslag van die dag!

SLOTERMEER IN DE TOEKOMST?

DE KUNST VAN BLAUW-GROENE DAKEN

Wil jij ook meer weten over blauw-groene daken? Meld je dan aan voor de info- en schildermiddag op zondag 27 juni. De workshops vinden plaats tussen 14.00 uur en 17.00 uur en duren ongeveer twintig minuten. Elke workshop bestaat uit maximaal vier mensen, dus geef hieronder je tijdsvoorkeur door. Je wordt verwacht op het plein bij het Van Eesteren Museum. Neem je museumkaart of stadspas mee als je die hebt. We volgen de richtlijnen van het RIVM.

  Welke tijd komt je het beste uit?*

  Mogen we je eventueel vragen stellen over blauw-groene daken?
  JaNee

  Wil je de nieuwsbrief van Rooftop Revolution (één van de RESILIO partners) ontvangen?
  JaNee

  BLAUW-GROENE DAKENKENNER JET

  Wie ben ik?

  Mijn naam is Jet van der Tol en ik werk bij Rooftop Revolution. Een van de partners van het RESILIO project en verantwoordelijk voor de heldere communicatie en participatie met buurtbewoners. De missie van Rooftop Revolution is om daken duurzaam te benutten. Dat doen we voor de stad en het liefst samen met ambitieuze bewoners. Daarom wil ik jullie graag betrekken bij het RESILIO project.

  Wat doe ik als blauw-groene dakenkenner voor RESILIO?

  In 5 Amsterdamse buurten komen blauw-groene RESILIO daken. Mijn doel is om jullie, bewoners van deze buurten, zoveel en zo goed mogelijk te betrekken bij de ontwikkelingen van het project. Dat wil zeggen; vertellen wat het project inhoudt, laten zien wat er op de daken komt, en uitleggen waar dat goed voor is. En als er vragen zijn, deze zo goed mogelijk beantwoorden. Ik zal regelmatig de buurten ingaan om (Coronaproof) met jullie te praten over de komst van de blauw-groene daken, vergroening, maar ook over de ontwikkelingen in de buurt.

  RESILIO - Blauw groene daken - Jet

  Vragen of tips? Contact mij!

  Heb je een vraag over dit project of over blauw-groene daken? Bekijk dan eerst onze FAQ waar de meeste vragen al zijn beantwoord. Staat je vraag er niet tussen of heb je een goede tip of suggestie over het betrekken van buurtbewoners (vooral in deze tijd van afstand)? Mail mij dan via  jet@rooftoprevolution.nl